Kollision eller missöde med bilen

Är någon skadad?

Om det som inte får hända händer, ni kanske krockar med en annan bil, ett vajerräcke, ni kör av vägen eller liknande finns det några saker som ni ska komma ihåg.

Allra först efter olyckan ska ni ALLTID undersöka om det förekommit några personskador på personerna i bilen eller utanför. Om det har gjort det ska ni alltid kontakta SOS Alarm på nr. 112. Vid kontakt ska ni uppge vad som har hänt, var det har hänt hur många och vad för skador dem har. Ni kommer då få frågor som vad för telefonnummer ni ringer ifrån, om någon sitter fastklämd, finns det på platsen tecken på utsläpp av antingen olja eller bensin, sedan även om något fordon har en orange skylt som varnar om farligt gods.
Om det inte har uppkommit någon personskada ska ni först varna trafiken om att en olycka har förekommit en olycka. Detta kan göras genom att antingen sätta på varningsblinkers eller ställa ut en varningstriangel, kom ihåg då att den sida som har reflexer ska står mot trafiken. Om ni har kört i diket med bilen kan ni om bilen är tom ställa triangeln på bilens tak, som visar att ingen befinner sig i bilen. Efter detta kontaktar ni en bärgningsfirma.

Kom ihåg skadeblanketten

Om ni är två olika personer som till exempel har krockat med varandra kan ni hitta en skadeblankett som brukar ligga bland bilens olika papper. Denna ska ni fylla i tillsammans och sedan ta en varsin kopia av blanketten. Om ingen av er har blanketten kan man ses senare och fylla i, ta varandras telefonnummer och registreringsnummer.

Att tillkalla polis till en olycksplats har man ingen skyldighet till att göra, men om man känner att till exempel motparten har uppträtt vårdslöst eller om personen ger tecken på rattfylleri ska man aldrig vara rädd för att kontakta polisen. Vid ett tillfälle har du skyldighet att kontakta polisen, detta kan vara om du har kört på ett vilt djur, detta innefattar då djur i form av örn, utter, järv, lo, varg, rådjur, hjort, vildsvin, mufflonfår, älg och björn. Om djuret är skadat och har flytt från platsen kontaktas en jägare som söker upp djuret.

När ni har kontaktat en bärgare kommer ni få hjälp med att transportera bilen till närmaste verkstad, bärgningsfirman kommer även tillhandahålla en hyrbil, eller taxi så ni kan ta er från olycksplatsen. Skulle ni behöva lämna plasten med ambulans tar bärgningsfirman och ditt försäkringsbolag hand om din bil och det som finns i bilen tills du eller någon anhörig kan hämta dina värdesaker.
En sak som man INTE ska göra efter en krockolycka är att oavsett om bilen är brukbar att köra ska man INTE köra bilen från olycksplatsen. Detta med tanke på att bilen kan ha skador som medför olje-/bensinläckage som kan förorena naturen och göra att motorn på bilen tillslut skär. Om det är sent på kvällen ska man inte köra bilen om du till exempel har trasiga lampor, eller om blinkers på bilen inte fungerar. Om bilen även till exempel har trasig kaross vilket medför vassa kanter som sticker ut från bilen skada.

Privacy Policy