Försäkringar i trafiken

Om du är ägare till ett fordon, ny som gammal är det enligt svensk lag ett krav på att innan den tas i drift ska den ha en så kallad trafikförsäkring. Denna försäkring ger ersättning till exempelvis personskada där föraren eller passageraren har skadats i en olycka. Om du skulle bli dömd för vårdslöshet genom rattfylla som har orsakat olyckan får man mindre i ersättning. Om du skulle krocka med en annan trafikant och det skulle uppstå materiella skador på fordonen beror ersättningen på vem som egentligen orsakade olyckan. Om du har orsakat olyckan täcker din försäkring den andra trafikantens bil, inte din egen. Om den andra trafikanten är orsaken till olyckan är det dennes försäkring som går in och täcker ditt fordons skador. Om det inte är någon annan bil du krockar med utan till exempel ett vajerräcke eller en lyktstolpe går din försäkring in och täcker kostnaden för det du kör på, inte fordonets skador.

Din trafikförsäkring som du har på ditt fordon kan du utöka till en halvförsäkring, denna utökning kallas delkasko. Delkasko täcker om ditt fordon skulle till exempel brinna, om någon spräcker rutan på den eller om den skulle bli stulen. I denna försäkring ingår då rättsskyddsförsäkring, räddningsförsäkring och stilleståndsförsäkring.

Om du vill få ersättning för skadorna på ditt eget fordon måste du skaffa ytterligare en försäkring, denna försäkring kallas vagnskadeförsäkring, detta gör att försäkringen då går upp till en helförsäkring. Denna försäkring täcker alla skador på karossen som har uppkommit på ditt egna fordon i samband med en olycka som du som förare har varit orsak till, detta kan vara en singelolycka eller krock med annat fordon. Försäkringen täcker även naturliga orsaker som att ett träd faller ner på fordonet och om någon skulle vandalisera din bil.

Om du är med i en olycka

Om olyckan skulle vara framme finns det några steg som man ska gå igenom. Först och främst ska du kontakta ditt försäkringsbolag, hos dem ska du meddela vad som hänt, har du krockat med ett annat fordon ska du skicka in det andra fordonets registreringsnummer även kontaktuppgifter till den andra personen som var med i olyckan, fanns det vittnen kan dessa personers uppgifter vara bra att skicka in. Om det fordon som krockat med dig har smitit från platsen, detta kan till exempel vara när den står parkerad räknas olyckan som en parkeringsskada, din trafikförsäkring går då in och täcker detta.

Om din bil skulle bli stulen ska du först ringa polisen, sedan ska du kontakta ditt försäkringsbolag. Om det gått 30 dagar och polisen inte har hittat din bil kommer ditt försäkringsbolag kontakta dig angående ersättning för värdet på den bil som blivit stulen. Andra händelser där du först ska kontakta polisen är till exempel inbrott i bilen, vandalisering som sönderskurna däck eller om något har blivit stulet, till exempel en takbox. Om du kört på ett vilt djur ska du också kontakta polisen och märka ut olycksplatsen, tama djur ska man även kontakta ägaren till. När du har kontaktat ditt försäkringsbolag kommer du nästkommande vardag få ett beslut angående ersättning av skadorna.

Privacy Policy